Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Ποια είναι φέτος τα "Γαλλικά κλειδιά" του ΠΑΣ

Είναι κάποιοι παίκτες "πολυεργαλεία" στον ΠΑΣ, όπως και ο Σταύρος Τσουκαλάς που εικονίζεται στη φωτογραφία

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Συνεχίζονται τα προβλήματα στον ΠΑΣ, καθώς ούτε χτες προπονήθηκαν οι Ίλιτς και Ναδάλες που ακολούθησαν ατομικό πρόβλημα. Ο Σέρβος επιθετικός είναι από το ματς με τη Βέροια με πρόβλημα στον αστράγαλο που δεν ξεπεράστηκε, ενώ ο Ισπανός αμυντικός από τη Δευτέρα έχει τράβηγμα στον δικέφαλο.
Και οι δύο έκαναν χτες αποθεραπεία με τον Γιάννη Πετράκη να ανακατεύει συνεχώς την τράπουλα για να έχει λύσεις για όποιο σενάριο ή ενδεχόμενο προκύψει μέχρι τη Δευτέρα που θα γίνει στη Νέα Σμύρνη το παιχνίδι της 7ης αγωνιστικής με τον Πανιώνιο. 

Δεν υπολογίζονται επίσης ο Κοροβέσης που έκανε εγχείρηση σκωληκοειδίτιδας και ο Ντάσιος που είναι τιμωρημένος (είχε αποβληθεί στη Βέροια από τον Δημητρόπουλο ότι πήγε να τον ξεγελάσει με εσκεμμένο πέσιμο για πέναλτι). Χτες γύρισε και ο Στρούνα που ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις του με την εθνική Σλοβενίας, ενώ το ίδιο αναμένεται να γίνει σήμερα το βράδυ και με το Λίλα. Δηλαδή από αύριο το πρωί όλη η ομάδα θα είναι κομπλέ περιμένοντας την εξέλιξη της κατάστασης και των τραυματιών παικτών. 

Σε καθημερινή βάση ο Γιάννης Πετράκης ασχολείται με το ματς της Δευτέρας που είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για τον ΠΑΣ, γιατί θέλει θετικό αποτέλεσμα και βαθμολογικούς αλλά και ψυχολογικούς λόγους. Έτσι έχοντας υπόψη πάντα το πώς παίζει ο Πανιώνιος προσπαθεί να βρει τρόπους αντιμετώπισης με το καταλληλότερο σχήμα. 

Μπορεί ο ΠΑΣ να μη διαθέτει μεγάλο ρόστερ που να έχει μεγάλο βάθος ώστε να μη υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα σε βασικούς και εφεδρικούς και ο προπονητής σε κάθε περίσταση να βγάζει άσους από το μανίκι του, αλλά υπάρχουν στον ΠΑΣ κάποιοι πολυσύνθετοι παίκτες, τα λεγόμενα «Γαλλικά κλειδιά» που μπορούν να βγάλουν ασπροπρόσωπο τον Πετράκη όσες ελλείψεις και αν υπάρχουν. Για παράδειγμα ο Λίλα παίζει βασικά αμυντικό χαφ αλλά χρησιμοποιήθηκε και στα άκρα της άμυνας, πότε δεξιά και πότε αριστερά. Το ίδιο και ο Στρούνα που φέτος καθιερώθηκε σαν αριστερός μπακ αλλά παίζει δεξιά και σε κάποια ματς βοήθησε και τη μεσαία γραμμή. 

Ο Τσουκαλάς έχει σύνθετο ρόλο, τόσο στο ανασταλτικό κομμάτι όσο και στο δημιουργικό που καίτοι είναι κόφτης μεταλλάσσετε ως κεντρικός επιτελικός μέσος. Παλαίμαχος άσσος του ΠΑΣ είχε πει σε συνέντευξή του: "Ο Τσουκαλάς είναι ο μοναδικός αμυντικός χαφ στην Ελλάδα που πατά και τις δύο περιοχές". Ο Μιχαήλ αρχικά ήταν αμυντικός χαφ, έπαιξε κάποια χρόνια αριστερός μπακ και φέτος καθιερώθηκε ως σέντερ μπακ. Ο Τζημόπουλος είναι από πέρσι κεντρικός αμυντικός αλλά έχει αρκετές συμμετοχές και ως αμυντικό χαφ. Ο Γιάκος αρχικά ήταν σέντερ φορ, ο Πετράκης τον τράβηξε πίσω και πότε παίζει ως επιτελικός μέσος και πότε ως δεύτερο σέντερ φορ πίσω από τον Ίλιτς. 

Ο Ακόστα έχει δύο πόδια όπως και ο Τσάβεζ που πότε κινούνται στον άξονα και πότε στην περιφέρεια και από τις δύο πλευρές. Ο Ίλιτς είναι μεν η αιχμή του δόρατος στην επίθεση αλλά όταν παίζει η ομάδα με δύο επιθετικούς βγαίνει και σαν περιφερειακός παίκτης έξω από τα καρέ βοηθώντας και το δημιουργικό κομμάτι και όχι απλά το εκτελεστικό. Αν επεκταθούμε και σε όλη την έκταση του ρόστερ, τα παραδείγματα θα γίνουν ακόμα περισσότερο. Αυτό είναι το μεγάλο ατού που έχει ο ΠΑΣ. 

Παίκτες με πολλούς ρόλους που βοηθά πολύ το γεγονός για να μη έχουν πρόβλημα συνεννόησης ότι παίζουν μαζί τα τελευταία χρόνια, όπου και με κλειστά μάτια βρίσκονται στον αγωνιστικό χώρο. Το δέσιμο γίνεται ακόμα πιο δυνατό λόγω και του καλού κλίματος που υπάρχει στα αποδυτήρια του «Άγιαξ». Στις καλές και στις δύσκολες στιγμές είναι όλοι μαζί. Φέτος που είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά με σφιγμένα τα οικονομικά δεδομένα, οι δύσκολες στιγμές μπορεί να είναι περισσότερες από τις εύκολες και τις χαρούμενες, αλλά στον ΠΑΣ προσπαθούν να τις αντιμετωπίσουν όλοι μαζί, σαν μια καλή οικογένεια, μέσα από ένα πνεύμα ομαδικότητας. 

Τα νέα από τον Πανιώνιο


Θετική εμφάνιση πραγματοποίησε ο Πανιώνιος στο φιλικό παιχνίδι που έδωσε στην Τρίπολη κόντρα στον Αστέρα, από τον οποίο ηττήθηκε με 3-2. Ο Δημήτρης Τερεζόπουλος έβγαλε χρήσιμα συμπεράσματα για την αγωνιστική κατάσταση της ομάδας του, απέναντι σε έναν πολύ δυνατό αντίπαλο και μάλιστα στην έδρα του. Από χτες οι προπονήσεις είναι επικεντρωμένες στο ματς της Δευτέρας με τον ΠΑΣ Γιάννινα. Επιστρέφει από τραυματισμό ο Οικονόμου, ενώ στη διάθεση του Τερεζόπουλου είναι και ο Ιμπαγάσα που προπονείται κανονικά. Δεν αγωνίστηκε στο φιλικό με Αστέρα περισσότερο για να ξεκουραστεί. Ο Πανιώνιος στα 5 πρώτα παιχνίδια πρωταθλήματος έχει 2 νίκες, 1 ισοπαλία και 2 ήττες. Τα αποτελέσματα που έφερε μέχρι τώρα είναι: Πανιώνιος – Εργοτέλης 2-1, Παναθηναϊκός – Πανιώνιος 2-1, Πανιώνιος – Αστέρας Τρίπολης 2-1, Πανθρακικός – Πανιώνιος 1-0, Πανιώνιος – skoda Ξάνθη 1-1. Επίσης έδωσε ένα ματς κυπέλλου με τον Φωστήρα στη Νέα Σμύρνη που έληξε ισόπαλο 0-0.