Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Τα προβλήματα στο κολυμβητήριο Ιωαννίνων

Στο φως τα προβλήματα του κολυμβητηρίου Ιωαννίνων.

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ (agon.gr) - Ρεπορτάζ της ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΑΓΓΕΛΗ.

Οι συνθήκες στην πισίνα του κολυμβητηρίου Ιωαννίνων, η οποία τώρα είναι κλειστή μέχρι τον Σεπτέμβριο, δεν ήταν καθόλου εύκολες και τη φετινή περίοδο. Αρκετά παιδιά εγκατέλειψαν το κολύμπι, αρνούμενα πεισματικά να ξαναπάνε, ενώ οι ενήλικες, τις ώρες του κοινού, πήγαιναν με μισή καρδιά.
Κι αυτό επειδή η μέση θερμοκρασία στο νερό της πισίνας δεν ξεπερνούσε τους 23ο C, όταν θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 26ο C. Το να κάνει κανείς προπόνηση για δύο ή τρεις ώρες, ή απλώς να κολυμπάει για 45’ με μια τέτοια θερμοκρασία, σημαίνει ότι κρυώνει. Όλη η κολυμβητική περίοδος πέρασε με τους γονείς να διαμαρτύρονται στους συλλόγους και στη διοίκηση για την ακατάλληλη θερμοκρασία και την έλλειψη πετρελαίου. 


Οι γονείς φαίνονται αποφασισμένοι να μην ξαναπεράσουν τα ίδια και παίρνουν την υπόθεση στα χέρια τους, σε μια προσπάθεια να πιέσουν τους ιθύνοντες να προσέξουν το κολυμβητήριο, έναν τόπο μαζικού αθλητισμού αλλά και πρωταθλητισμού. «Το αποτέλεσμα λειτουργίας της πισίνας στις συνθήκες αυτές, απέφερε σωρεία προβλημάτων υγείας (θλάσεις, τενοντίτιδες, κλπ) στους αθλητές μας αλλά και κατώτερων των αναμενόμενων αγωνιστικών επιδόσεων, και φυσικά απομάκρυνε σημαντικό αριθμό κολυμβητών από τις ώρες του κοινού» αναφέρεται σε ανακοίνωση των γονιών. Καλούν δε τη διοίκηση του Πανηπειρωτικού Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Ιωαννίνων (ΠΕΑΚΙ), όπου υπόκειται και το κολυμβητήριο, όπως και την Περιφέρεια Ηπείρου να επιλύσουν άμεσα το πρόβλημα. Σε διαφορετική περίπτωση, επιφυλάσσονται, όπως σημειώνουν, για κάθε νόμιμη ενέργεια «που θα διασφαλίζει την υγεία των παιδιών μας και την ορθή κολυμβητική τους εκγύμανση». 

Το μοναδικό δεδομένο στην όλη υπόθεση είναι ότι η πολιτεία, και συγκεκριμένα η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στέλνει περιορισμένους πόρους στο ΠΕΑΚΙ για τη συντήρηση και λειτουργία όλων των αθλητικών υποδομών του (κολυμβητήριο, κλειστό γυμναστήριο, πανηπειρωτικό στάδιο, εθνικό στάδιο κ.λπ.). Τα τελευταία χρόνια, τα έξοδα για το πετρέλαιο της πισίνας τα μοιράζονται το ΠΕΑΚΙ και οι κολυμβητικοί σύλλογοι. Τα χρήματα που διαθέτουν, δεν αρκούν για το ζέσταμα της πισίνας. Η συνεργασία των δύο πλευρών δεν φαίνεται όμως να είναι ρόδινη. 

Ο πρόεδρος του ΠΕΑΚΙ Γιώργος Σουκουβέλος, μιλώντας στον «Η.Α.», παραδέχεται καταρχήν το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει με τη θέρμανση της πισίνας. Εκτιμά πάντως ότι αν όλες οι πλευρές καθίσουν στο ίδιο τραπέζι να συζητήσουν, θα βρεθεί κάποια λύση. Αναφέρει δε ότι ο ίδιος είχε προτείνει στους συλλόγους «τα χρήματα που δίνουν για το πετρέλαιο, να αποδίδονται κατευθείαν στο ΠΕΑΚΙ» προκειμένου να υπάρξει μια συνολικότερη διαχείριση. Η πρακτική που ακολουθείται σήμερα, είναι οι σύλλογοι να πηγαίνουν μόνοι τους στον προμηθευτή και να πληρώνουν μέρος του πετρελαίου, θέλοντας προφανώς να διατηρήσουν την αυτονομία τους. Είναι προφανές ότι υπάρχει μια έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ ΠΕΑΚΙ και συλλόγων, η οποία ως ένα βαθμό στοιχίζει στους στα παιδιά και σε όσους θέλουν να αθληθούν. Σημειωτέον ότι στο κολυμβητήριο μέσω των συλλόγων δραστηριοποιούνται περίπου 800 παιδιά, με το καθένα από αυτό να καταβάλλει το αντίτιμο των 40 ευρώ. 

Το κρίσιμο ερώτημα που καλούνται τελικά να απαντήσουν όλοι, είναι αν θέλουν ή όχι το κολυμβητήριο. Ο κίνδυνος να μπει λουκέτο στην αθλητική αυτή υποδομή, είναι ορατός όσο δεν υπάρχει συνεργασία και όσο δεν υπάρχουν πιέσεις στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.