Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Όταν οι Έλληνες διεθνείς έπαιζαν στις αλάνες!

Από μικρές ερασιτεχνικές ομάδες ξεκίνησαν το ποδόσφαιρο και οι Έλληνες διεθνείς παίκτες. 

Αναδημοσίευση από τον ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ







Εθνική Ελλάδος γεια σου! Το πέναλτι του Φάνη Γκέκα που έπιασε ο Κασταρικανός τερματοφύλακας και μας στέρησε το δικαίωμα της εισόδου στα προημιτελικά του Παγκοσμίου κυπέλλου, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να σβήσει τις ωραίες στιγμές που ζήσαμε αυτές τις μέρες του Μουντιάλ της Βραζιλίας.
Δεν είναι λίγο πράγμα να πλησιάσεις στις 8 καλύτερες ομάδες ενός Παγκοσμίου κυπέλλου και όλα να εξαρτώνται από ένα πέναλτι που είναι ρουλέτα. Η μεγάλη επιτυχία είναι δεδομένη. Όλοι ζήσαμε τους διεθνείς μας μέσα στα γήπεδα, διαβάσαμε διάφορα για τις επιτυχίες και τη ζωή τους, μα πουθενά πως ξεκίνησαν το ποδόσφαιρο και από πού κρατά η σκούφια τους. Ο Σαμαράς, ο Καραγκούνης, ο Χολέμπας, ο Παπασταθόπουλος, ο Γκέκας και τα άλλα τα παιδιά, δεν γεννήθηκαν σταρ με τα φώτα και τη λάμψη που έχουν σήμερα. Όλοι ήταν παιδιά της διπλανής πόρτας, κάποτε ασήμαντοι παίκτες σε μικρές ομάδες που δεν ασχολιόταν κανείς μαζί τους, αλλά είτε από τύχη είτε από το δικό τους πιστεύω, κατάφεραν να αναδειχτούν και οι περισσότεροι να διαπρέψουν σε ξένα πρωταθλήματα. Κι ένα μεγάλο μυστικό των επιτυχιών της εθνικής τα τελευταία 10 χρόνια, σε σχέση με προηγούμενες 10ετίες, είναι ότι οι Έλληνες διεθνείς έπαιξαν σε μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης, ξεφεύγοντας από την μιζέρια και πολλές φορές φαυλότητα του ελληνικού ποδοσφαίρου, αποκτώντας άλλη νοοτροπία, αντιλήψεις και παραστάσεις. 

Ας δούμε τα πρώτα ποδοσφαιρικά βήματα των διεθνών μας και αυτό το σημείο να το προσέξουν τα παιδιά που παίζουν σήμερα ποδόσφαιρο για να αντιληφθούν ότι με δουλειά και προσπάθεια μπορούν να πετύχουν και κανείς δεν γεννήθηκε από τη μάνα του με τη φανέλα της εθνικής ή μιας μεγάλης ομάδας. Ξεκινούμε από την ενδεκάδα του προχτεσινού αγώνα με την Κόστα Ρίκα για να δούμε πως ήταν οι διεθνείς όταν δεν τους ήξερε κανείς και έκαναν τα πρώτα ποδοσφαιρικά τους βήματα.
Ο γκολκίπερ Ορέστης Καρνέζης, γεννήθηκε στις 11 Ιουλίου 1985 στην Αθήνα αλλά μεγάλωσε στην Κέρκυρα όπου βρέθηκαν οι γονείς του. Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο από τις ομάδες νέων του Α. Ο. Κέρκυρα, αλλά πριν γίνει επαγγελματίας, τον απέκτησε το 2002 ο ΟΦΗ. Ήταν στη σκιά του Σηφάκη χωρίς να πάρει ούτε ένα λεπτό συμμετοχής καίτοι ήταν στην εθνική ελπίδων! Αυτό τράβηξε το ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού που τον απέκτησε από τον ΟΦΗ με συνέπεια να δείξει εκεί το ταλέντο του. Το 2013 πήγε στην Ιταλική Ουντινέζε και τώρα είναι στην Ισπανική Γρανάδα.
Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος που πέτυχε το γκολ της ισοφάρισης γεννήθηκε στις 9 Ιουνίου 1988 στην Καλαμάτα. Σαν ένας άσημος παίκτης ξεκίνησε από τον Αίαντα Καλαμάτας, στη συνέχεια πήγε στην Α. Ε. Πεταλιδίου, ερασιτεχνικές ομάδες της Μεσσηνίας για να μεταγραφεί το 2005 στην ομάδα νέων της ΑΕΚ η οποία για ένα χρόνο τον έδωσε δανεικό στη Νίκη Βόλου. Στην ΑΕΚ έδειξε το ταλέντο του με συνέπεια το 2008 να αρχίσει η Ευρωπαϊκή καριέρα του αρχικά από την Ιταλική Τζένοα, στη συνέχεια Μίλαν για να μετακομίσει στη Γερμανία στη Βέρντερ Βρέμης και τώρα στη Ντόρτμουντ. Μάλιστα η νυν ομάδα του δαπάνησε 9,5 εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσει.

Ο Χοσέ Χολέμπας (αριστερή φωτο) γεννήθηκε στις 27 Ιουνίου 1984 στη Γερμανία από γονείς μετανάστες. Ο πατέρας του είναι από τη Βασιλική Τρικάλων (και παλιός παίκτης της τοπικής ομάδας που έγινε εστιάτορας στη Γερμανία) και η μητέρα του είναι από την Ουρουγουάη. Στη Γερμανία αγωνίστηκε σε ομάδες Β’ και Γ’ Εθνικής όπως ΣΒ 1910 Ασάφενμπουργκ-Νταμ, ΦΚ Βικτόρια Καλ, Μόναχο 1860 για να μεταγραφεί το 2010 στον Ολυμπιακό και να κληθεί στην εθνική ομάδα αφού έχει ελληνική υπηκοότητα.
Ο Κώστας Μανωλάς γεννήθηκε στις 14 Ιουνίου 1991 στη Νάξο και είναι ανεψιός του Στέλιου Μανωλά. Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο από το Παναξιακό στην Α’ ερασιτεχνική Κυκλάδων για να γίνει επαγγελματίας το 2009 στον Θρασύβουλο Φυλής στη Β’ Εθνική με 9 μόνο συμμετοχές. Το 2009 πήγε στην ΑΕΚ και το 2012 στον Ολυμπιακό. Οσονούπω έρχεται και η δική του ευρωπαϊκή καριέρα αφού ήδη ο Ολυμπιακός έχει προτάσεις.
Ο Γιάννης Μανιάτης γεννήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1986 στη Λειβαδιά. Κλότσησε μπάλα στα ξηρά γήπεδα της περιοχής, αρχικά με τον Ηνίοχο Λειβαδιάς, στη συνέχεια στον Α.Ο. Παρνασσού για να φτάσει στη Δ’ Εθνική με τον Α.Ο. Θήβα. Εκεί τον ανακάλυψε ο Πανιώνιος που παρά τη φτώχια του έχει εξαιρετικό σκάουτιγκ στην λεγόμενη άγονη γραμμή και τον έφερε το 2004 στη Νέα Σμύρνη. Εκεί αναδείχτηκε για να πάει το 2011 στον Ολυμπιακό. 
Ο αρχηγός Γιώργος Καραγκούνης (φωτο) γεννήθηκε στις 6 Μαρτίου 1977 στον Πύργο του νομού Ηλείας. Σε ηλικία 16 ετών το 1993 πήγε στις ακαδημίες του Παναθηναϊκού στην Παιανία, έγινε στη συνέχεια επαγγελματίας, δόθηκε δανεικός ένα χρόνο στον Απόλλωνα Αθηνών για να καθιερωθεί στους πράσινους. Το 2003 μεταγράφηκε στην Ίντερ, στη συνέχεια Μπενφίκα, ξαναγύρισε στον Παναθηναϊκό, το 2012 πήγε στην Αγγλική Φούλαμ και τώρα είναι ελεύθερος με επιστροφή πάλι στη Λεωφόρο.


Στις αλάνες της Θεσσαλονίκης

Ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης γεννήθηκε στις 18 Αυγούστου 1981 στην περιοχή του Φοίνικα Θεσσαλονίκης, Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο μικρός από τον Αστέρα Αμπελοκήπων στις δυτικές συνοικίες της πόλης, για να πάει μετά στις ακαδημίες του Γιώργου Κούδα, ο οποίος τον πήγε και στον ΠΑΟΚ. Στην Τούμπα δεν τον πολυπίστεψαν στην αρχή σαν ποδοσφαιρική αξία με αποτέλεσμα στην τριετία 1999-2002 να είναι δανεικός σε Λάρισα και Καβάλα. Μετά καθιερώθηκε στον ΠΑΟΚ, για να πάει στον Παναθηναϊκό για 4 χρόνια, ξαναγυρίζοντας πάλι στη Θεσσαλονίκη. Κατά καιρούς υπήρξαν προτάσεις από το εξωτερικό που δεν ευοδώθηκαν.

Ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος (φωτο) είναι και αυτός «καρντάσι» αφού γεννήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 1986 στη Θεσσαλονίκη με γονείς που κατάγονται από το χωριό Κυπαρίσσι Γρεβενών. Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο από τις ομάδες νέων του ΠΑΟΚ και το 2004 έγινε επαγγελματίας. Το 2008 μεταγράφηκε στον Παναθηναϊκό και από το 2013 ανήκει στην Ιταλική Μπολόνια. 
Ο Βασίλης Τοροσίδης γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου 1985 στην Ξάνθη που εκείνη την εποχή η τοπική ομάδα μάζευε παίκτες από κάθε γωνιά της Ελλάδος. Ήταν επόμενο στις ομάδες νέων της τοπικής ομάδας να ενταχτεί και ο Τοροσίδης που το 2002 έγινε επαγγελματίας. Στον Ολυμπιακό μεταγράφηκε το 2007 και πέρσι (Ιανουάριος 2013) τον απέκτησε η Ρόμα με την οποία φέτος στο Καμπιονάτο είχε 29 συμμετοχές και 2 γκολ.


Από τον ΠΑΟ Βάρδας στον Πανιώνιο


Ο Ανδρέας Σάμαρης γεννήθηκε στις 13 Ιουνίου 1989 στην Πάτρα. Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο από τον ΠΑΟ Βάρδας στην ΕΠΣ Ηλείας. Το 2006 μεταγράφηκε στην Παναχαϊκή και το 2010 μετακόμισε στη Νέα Σμύρνη αφού και πάλι οι άνθρωποι του Πανιώνιου μυρίστηκαν το ταλέντο του. Μετά τον «μοσχοπούλησαν» στον Ολυμπιακό, όπου και ανήκει. 
Ο Φάνης Γκέκας (φωτο) που έγινε ο μοιραίος παίκτης με το χαμένο πέναλτι γεννήθηκε στις 23 Μαίου 1980 στη Λάρισα. Ασχολήθηκε αρχικά με την ελληνορωμαϊκή πάλη σε σύλλογο της περιοχής, αλλά παράλληλα άρχισε να παίζει ποδόσφαιρο στα τσικό του Τοξότη Λάρισας, ομάδα Α’ ερασιτεχνικής κατηγορίας. Από εκεί τον πήρε η Λάρισα που λόγω των οικονομικών προβλημάτων το 2001 τον πούλησε στη Καλλιθέα, ενώ λίγο έλειψε να έρθει και στον ΠΑΣ με τον οποίο έκανε συζητήσεις, αλλά τελευταία στιγμή πήγε στο Ελ Πάσο. Το 2005 μεταγράφηκε στον Παναθηναϊκό για να αρχίσει το 2007 η ευρωπαϊκή καριέρα του αγωνιζόμενος στις ομάδες Μπόχουμ, Μπάγερν Λεβερκούζεν (Γερμανία), Πόρτσμουθ (Αγγλία), Χέρτα Βερολίνου, Άϊντραχτ Φρανκφούρτης (Γερμανία), Λεβάντε (Ισπανία), Σαμσουνσπόρ, Ακχισάρ, Κόνιασπορ (Τουρκία).


Από μικρός στην Ολλανδία


Ο Γιώργος Σαμαράς (φωτο) για τον οποίο τόσα γράφηκαν από το ματς με την Ακτή Ελεφαντοστού, γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης στις 21 Φεβρουαρίου 1985 όπου τότε αγωνιζόταν ο πατέρας του Γιάννης Σαμαράς στον ΟΦΗ. Η καταγωγή του πατέρα του είναι από την Αρναία Χαλκιδικής. Λόγω του πατέρα του, που αργότερα ήταν και προπονητής στις ομάδες νέων του ΟΦΗ, εντάχτηκε κι αυτός εκεί. Χωρίς να προλάβει να γίνει επαγγελματίας, το 2000 πήγε στην Ολλανδική Χέρενφεν καθώς ο πατέρας του ανέλαβε τεχνικός διευθυντής. Το 2002 έγινε επαγγελματίας στη Χέρενφεν και το 2006 μεταγράφηκε στη Μάντσεστερ Σίτι έναντι του ποσού των 8,5 εκατομμυρίων ευρώ. Στη Σίτυ δεν έπιασε, δόθηκε αρχικά δανεικός στη Σέλτικ (Σκωτία) όπου και εγκαταστάθηκε μόνιμα αφού είναι ο σούπερ σταρ της ομάδας από το 2008 μέχρι σήμερα.
Ο Κώστας Μήτρογλου όπως και ο Χολέμπας έχει Γερμανική ποδοσφαιρική παιδεία. Γεννήθηκε στις 12 Μαρτίου 1988 στο χωριό Κρηνίδες Καβάλας, αλλά από μικρός βρέθηκε στη Γερμανία λόγω μετανάστευσης της οικογένειας. Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο από μια μικρή ομάδα ελλήνων μεταναστών, πήγε στις ακαδημίες του Ντούισμπουργκ, για να γίνει επαγγελματίας το 2006 στη Γκλάντμπαχ. Το 2007 μεταγράφηκε στον Ολυμπιακό, ο Βαλβέρδε δεν τον πίστεψε με συνέπεια να δοθεί δανεικός σε Ατρόμητο και Πανιώνιο. Το 2012 σταθεροποιήθηκε στο λιμάνι για να μεταγραφεί στην  Αγγλική Φούλαμ (συμπαίκτης με τον Καραγκούνη) στις 31 Ιανουαρίου 2014 έναντι του ποσού των 15,2 εκατομμυρίων ευρώ.


Ξεκίνημα στη Χαλανδρίτσα Αχαίας


Ο Κώστας Κατσουράνης γεννήθηκε στις 21 Ιουνίου 1979 στο χωριό Χαλανδρίτσα Αχαίας και ξεκίνησε το ποδόσφαιρο από την ομάδα του χωριού του στη  ΕΠΣ Αχαίας. Το 1996 μεταγράφηκε στην Παναχαϊκή και το 2002 στην ΑΕΚ. Την τριετία 2006-2009 ήταν στην πρωταθλήτρια Πορτογαλίας Μπενφίκα. Στη συνέχεια πήγε στον ΠαναθηναΊκό και από πέρσι το καλοκαίρι είναι στον ΠΑΟΚ.
Ας δούμε και τα δεύτερα βιολιά της εθνικής ομάδας στο Μουντιάλ της Αργεντινής. 
Ο Γιάννης Φετφατζίδης γεννήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 1990. Ξεκίνησε από τις ακαδημίες του Ολυμπιακού στου Ρέντη και στη συνέχεια έγινε επαγγελματίας χωρίς μεγάλη καριέρα, παρότι ονομάστηκε «Έλληνας Μέσι». Το καλοκαίρι 2013 μεταγράφηκε στην Ιταλική Τζένοα.
Ο Γιώργος Τζαβέλας γεννήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 1987 στο Βύρωνα Αττικής. Στα γήπεδα της ΕΠΣ Αθηνών ξεχώρισε με τις ομάδες Δόξα Βύρωνα, Α. Ε. Τερψιθέας και το 2006 πήγε στην Κέρκυρα. Το 2008 πριν ακόμα κάνει όνομα τον πήρε ο Πανιώνιος που το 2010 τον πούλησε στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης έναντι του ποσού του 1,2 εκατομμυρίων ευρώ! Μετακόμισε για δύο χρόνια στη Μονακό του Πριγκιπάτου και από πέρσι το καλοκαίρι ανήκει στον ΠΑΟΚ.


Κάτω από τους Θεούς του Ολύμπου

Ο Αλέξανδρος Τζιόλης (φωτο) γεννήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 1985 στο Ελατοχώρι Πιερίας, εκεί που επί 3 χρόνια έκανε προετοιμασία ο ΠΑΣ! Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο από τον Απόλλωνα Λιτοχώρου, στους πρόποδες του Όλυμπου, στην ΕΠΣ Πιερίας, όπου πριν τον πάρει χαμπάρι ο Πιερικός που ήταν δίπλα, τον ανακάλυψε ο Πανιώνιος και το 2002 τον έφερε στη Νέα Σμύρνη. Το 2005 έναντι ενός πολύ σημαντικού ποσού τον παραχώρησε «πακέτο» με τον Βαγγέλη Μάντζιο στον Παναθηναϊκό. Το 2008 άρχισε η Ευρωπαϊκή πορεία του στις ομάδες: Βέρντερ Βρέμης (Γερμανία), Σιένα (Ιταλία), Ρασίγκ Σανταντέρ (Ισπανία), Μονακό (Γαλλία), ΑΠΟΕΛ Κύπρου. Πέρσι το καλοκαίρι πήγε στον ΠΑΟΚ , αλλά τον Ιανουάριο 2014 μετακόμισε στην Τουρκική Καϊσερίσπορ. 


Ο Λουκάς Βύντρα γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 1981 στην Τσεχοσλοβακία από Τσέχο πατέρα και Ελληνίδα μητέρα. Αγωνίστηκε στον Αλμωπό Αριδαίας (ΕΠΣ Πέλλας),Βέροια, Πανηλειακό, Παναθηναϊκό και από πέρσι το καλοκαίρι είναι στην Ισπανική Λεβάντε. 



Ο Παναγιώτης Κονέ γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου 1987 στα Τίρανα από Έλληνες γονείς. Ξεκίνησε από τις ομάδες νέων του Ολυμπιακού, έγινε επαγγελματίας στην ΑΕΚ, μετακόμισε στο Ηρακλή και από το 2010 είναι στην Ιταλία αρχικά στη Μπρέσια και τώρα στη Μπολόνια. 



Ο Βαγγέλης Μόρας γεννήθηκε στις 26 Αυγούστου 1981 στη Λάρισα και ξεκίνησε το ποδόσφαιρο από την ερασιτεχνική ομάδα Αμπελόκηποι Λάρισας. Στη συνέχεια πήγε στην ΑΕΛ, στην Προοδευτική, στην ΑΕΚ και από το 2007 είναι στο εξωτερικό παίζοντας στις ομάδες Μπολόνια, Σουόνσι, Τσεζένα και Ελλάς Βερόνα. Τέλος ο Παναγιώτης Γλύκος ξεκίνησε από τον Ολυμπιακό Βόλου και πήγε στον ΠΑΟΚ ενώ ο Στέφανο Καπίνο ξεκίνησε από τις μικρές ομάδες του Παναθηναϊκού και έγινε επαγγελματίας.