Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Αρχισκόρερς στις πρεμιέρες Μάϊπας και Ανανιάδης

Δύο γκολ σε πρεμιέρες του ΠΑΣ στην Α' Εθνική έβαλε ο Ηλίας Μάϊπας (δεξιά) που στο διπλανό στιγμιότυπο βραβεύει τον επιστήθιο φίλο του Βασίλη Χατζηπαναγή στις εγκαταστάσεις των Ελπίδων Ιωαννίνων.







Με την ευκαιρία της κλήρωσης που έγινε το βράδυ της Τρίτης (αναλυτικά το πρόγραμμα σε άλλο σημείο) να προσθέσουμε και κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία για τις πρεμιέρες του ΠΑΣ που θα παρουσιάσουμε και αναλυτικά παρακάτω. 
Ο ΠΑΣ θα συμμετάσχει για 20η φορά στη σούπερ λίγκα. Στις προηγούμενες 19 πρεμιέρες στην Α’ Εθνική, αγωνίστηκε 7 φορές εντός έδρας και 12 φορές εκτός έδρας. Στις πρεμιέρες των εντός έδρας αγώνων έχει 3 νίκες, 4 ισοπαλίες και καμία ήττα. Εκτός έδρας έχει 4 ισοπαλίες και 8 ήττες. Δεν έχει χάσει ποτέ σε πρεμιέρα στα Γιάννινα, αλλά ούτε έχει και κερδίσει εκτός έδρας. Σε αγώνες πρεμιέρας ο ΠΑΣ έχει σκοράρει 17 φορές. Από δύο γκολ σημείωσαν Ανανιάδης, Μάϊπας, και από ένα οι Εσπινόζα, Αλεξάκης, Μήτσος Σεϊταρίδης, Παπαχρήστου, Κοντογιωργάκης, Κοκότοβιτς, Παπαγγέλης, Γιώτης, Λιπατίν, Τζάνης, Τσουκαλάς, Τσάβεζ, Βίλα. Ο Ανανιάδης και τα δύο γκολ είχε σημειώσει στο ματς με τον Παναθηναϊκό το 1980 όπου ο ΠΑΣ κέρδισε με 2-1. Ο Ανανιάδης είχε δοθεί από τον Άρη σε αντάλλαγμα της μεταγραφής του Θαλή Τσιριμώκου. Ο Ηλίας Μάϊπας έβαλε από ένα γκολ στην πρεμιέρα του 1985 με τη Δόξα Δράμας και στην πρεμιέρα του 1986 με την ΑΕΚ. Η πιο εντυπωσιακή πρεμιέρα ήταν με τον Παναθηναϊκό το 1980 που αναφέραμε πριν, η πιο επεισοδιακή το 1979 στο Καυτατζόγλειο με τον Ηρακλή όπου ο ΠΑΣ έχασε 2-1 αλλά ο προπονητής των Ιωαννίνων Νίκος Αλέφαντος ενεπλάκη σε επεισόδιο με τους αστυνομικούς και οδηγήθηκε στο αυτόφωρο πλημμελιοδικείο Θεσσαλονίκης, υπόθεση που είχε μεγάλη συνέχεια και είχε ως συνέπεια το τέλος της συνεργασίας. Το πιο εντυπωσιακό σκορ πέτυχε ο ΠΑΣ το 1982 που συνέτριψε στα Γιάννινα με σκορ 4-1 τον Μακεδονικό Θεσσαλονίκης. Το πρώτο ματς με την Καστοριά το 1974 ήταν και το πρώτο του "Άγιαξ" στην Α' Εθνική. Λόγω της ήττας με 1-0 υπήρξαν γκρίνιες για τον προπονητή Αντώνη Γεωργιάδη σε σημείο που να τεθεί ένα απόλυσης, αλλά ευτυχώς επικράτησαν ψύχραιμες φωνές και είχαμε μετά τη "χρυσή τετραετία" του κορυφαίου Δραμινού προπονητή.