Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

ΡΕΤΡΟ: Έξι γκολ σ' ένα ματς ο τεράστιος Όσκαρ Αλβαρέζ

Άνοιξη του 1988 ο Όσκαρ Αλβαρέζ (αριστερά) μετά από φιλικό των βετεράνων στο στάδιο "Ζωσιμάδες" δίνει μια μεγάλη συνέντευξη καρδιάς στον Βαγγέλη Γυφτόπουλο. Από τότε δεν ξαναφάνηκε στο γήπεδο που έγραψε τη δική του ιστορία.



Αναδημοσίευση από τον "ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ"




Ξεφυλλίζοντας τις σελίδες της ιστορίας, βλέπουμε τέτοιες μέρες του 1973, δηλαδή πριν από 41 χρόνια, τον ΠΑΣ να πετυχαίνει ένα από τα μεγαλύτερα σκορ στην ιστορία του.
Ήταν η τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος Β’ Εθνικής της αγωνιστικής περιόδου 1972-1973 που έγινε την Κυριακή 24 Ιουνίου 1973. Το ματς ουσιαστικά ήταν αδιάφορο, αφού ο ΠΑΣ είχε χάσει την άνοδο στην Α’ Εθνική από τον Απόλλωνα Αθηνών και ο συμπαθής Αστέρας Αμαλιάδας είχε ήδη υποβιβαστεί. Ο «Άγιαξ» που έβαζε τις βάσεις για τη μεγαλειώδη πορεία που έκανε στα μετέπειτα χρόνια, συνέτριψε τον Αστέρα με σκορ 7-0. Κεντρικό πρόσωπο ο μεγάλος γκολτζής Όσκαρ Αλβαρέζ που πέτυχε τα έξι από τα επτά γκολ. Το άλλο σημείωσε ο Αλφρέδο Γκλασμάνης, ο δημοφιλής «Πουλάκο». 

Ο μεγαλύτερος κανονιέρης που πέρασε από τον ΠΑΣ Γιάννινα. Ένα πραγματικό "τανκ" στις αντίπαλες άμυνες.



Όπως μας αποκάλυψαν οι παίκτες της τότε εποχής, ο Αλβαρέζ πήγε να σπάσει το ρεκόρ που είχε σημειώσει εκείνη τη σαιζόν ο Μπάμπης Υφαντής του Απόλλωνα, που σ’ ένα παιχνίδι στη Ριζούπολη με τη Νεμέα σημείωσε και τα 8 γκολ της ομάδας του που κέρδισε 8-0. Ο Αλβαρέζ έφτασε μέχρι τα έξι γκολ αλλά όλοι οι παίκτες της Αμαλιάδας είχαν κλειστεί στην άμυνα για να…. κρατήσουν το 7-0 και να μη ξεφτιλιστούν περισσότερο. Ο ΠΑΣ στην αναμέτρηση αυτή είχε την εξής σύνθεση: Λίσα, Τσουρλίδας (Θαυμαστ ός), Γραμμενιάτης, Φίλιος, Σιόντης, Μάντος, Κοντογιωργάκης, Μοντέζ, Αλβαρέζ, Παστερνάκης, Γκλασμάνης. 

Όσο για τον Όσκαρ Αλβαρέζ, αναμφισβήτητα παραμένει το «τανκ» που πέρασε από τα Γιάννινα και ο πιο μεγάλος κανονιέρης ίσως όλων των εποχών. Το 1976 μεταγράφηκε στον Παναθηναϊκό και έκτοτε έκοψε και τους δεσμούς του με τα Γιάννινα. Τελευταία φορά που πάτησε πόδι στο στάδιο «Ζωσιμάδες» ήταν το 1988 που συμμετείχε σε ένα φιλικό βετεράνων του ΠΑΣ. Τότε είχε δώσει μια μεγάλη και αποκλειστική συνέντευξη στον «Η.Α». Έκτοτε δεν έδωσε σημεία ζωής στα Γιάννινα και μένει μόνιμα στην Αθήνα, χωρίς να ασχολείται με το ποδόσφαιρο.