Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: Το σκάνδαλο με τον υποβιβασμό του ΠΑΣ

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την τότε Νομαρχία στις 30 Μαΐου 2003. Αμέσως μετά ακολούθησαν άλλες κινητοποιήσεις



Αναδημοσίευση από τον ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ






Πως περνούν τα χρόνια…. Σήμερα συμπληρώνονται ακριβώς 11 χρόνια από τη μέρα που ο ΠΑΣ υποβιβάστηκε από την Α’ Εθνική λόγω εκπρόθεσμης εξόφλησης χρεών σε παλιούς παίκτες.
Η επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ στις 30 Μαΐου 2003 απέρριψε την έφεση της ΠΑΕ και έτσι ο ΠΑΣ που ήταν να παίξει μπαράζ παραμονής με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς υποβιβάστηκε στα χαρτιά απευθείας στη Β’ Εθνική και ο Ιωνικός που είχε υποβιβαστεί αγωνιστικά, πήρε τη θέση του ΠΑΣ παίζοντας μπαράζ με την Καλαμαριά την οποία κέρδισε και σώθηκε. 

Ήταν μια απόφαση σκάνδαλο σε βάρος της Γιαννιώτικης ομάδας που αποτελεί μια μαύρη σελίδα στην  ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο ΠΑΣ ήταν η πρώτη ομάδα στην Ελλάδα που υποβιβάστηκε στο βωμό των διαφόρων σκοπιμοτήτων, για χρέη σε παλιούς παίκτες. Και το πλέον προκλητικό ήταν ότι δεν δέχτηκαν και την εκπρόθεσμη εξόφληση των χρεών στους παίκτες. Η απόφαση αυτή του υποβιβασμού προκάλεσε ακόμα και ακραίες αντιδράσεις στα Γιάννινα, καθώς οι φίλαθλοι έφτασαν στο σημείο να κλείσουν τις εθνικές οδούς προς Ηγουμενίτσα και Άρτα, στήνοντας για ένα τριήμερο μπλόκα. 


Έτσι απλά για την ιστορία, θα παρουσιάσουμε τις αντιδράσεις εκείνης της μέρας (30-5-2003) όπως καταγράφηκαν στον «Η.Α» της επόμενης μέρας: «Ότι με κόπους, ιδρώτα και μεγάλη προσπάθεια κέρδισε στα γήπεδα, το έχασε χτες στα χαρτιά ο ΠΑΣ, καθώς θα παίξει ο Ιωνικός αγώνα μπαράζ, καίτοι τερμάτισε έναν βαθμό πιο κάτω από την Γιαννιώτικη ομάδα. Από την πλευρά του ΠΑΣ υποστηρίζεται ότι σε παρόμοιες υποθέσεις με χρέη σε παλιούς παίκτες υπήρξαν πολλές αθωωτικές αποφάσεις, ενώ υπάρχει σειρά γεγονότων που δίνει την αίσθηση της αδικίας. Ασφαλώς η απόφαση αυτή προκάλεσε σοκ στην φίλαθλη κοινή γνώμη αλλά και πικρία στην κοινωνία των Ιωαννίνων. Και θα είναι τουλάχιστον αφελές, να πιστέψει κανείς φίλαθλος σε όλη την Ελλάδα, ότι με τον υποβιβασμό του ΠΑΣ θα εξυγιανθεί αυτός ο πραγματικά προβληματικός χώρος του επαγγελματικού ποδοσφαίρου».



Αυτά ως μια πρώτη δημοσιογραφική προσέγγιση. Όσον αφορά τις κινητοποιήσεις το ρεπορτάζ ανέφερε και τα εξής: «Περίπου 1000 φίλαθλοι του ΠΑΣ συγκεντρώθηκαν χτες το απόγευμα μπροστά από τη Νομαρχία Ιωαννίνων εκφράζοντας την διαμαρτυρία τους για τον υποβιβασμό του ΠΑΣ. Οι φίλαθλοι φώναζαν συνθήματα, «κάτω τα χέρια από τον ΠΑΣ». Στους συγκεντρωθέντες μίλησαν ο Νομάρχης Αλέκος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Νίκος Γκόντας, ο πρόεδρος του συνδέσμου φιλάθλων Χριστόδουλος Θεοδωρίκας και χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Ανατολής κ. Γιάννης Εμμανουηλίδης. Την επέμβαση του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Σημίτη ζήτησε ο πρόεδρος της ΠΑΕ κ. Μάνθος Κολέμπας, σε συνέντευξη τύπου, υποστηρίζοντας ότι η αδικία κατά του ΠΑΣ και των Ιωαννίνων είναι κατάφωρη και αυτός πρέπει να δώσει την λύση. Ο κ. Κολέμπας τόνισε ότι υπήρξαν παρεμβάσεις και η απόφαση είναι άδικη για τον ΠΑΣ. 


Ο κ. Κολέμπας είπε στην συνέχεια ότι με τον υποβιβασμό του ΠΑΣ πλήττεται και το επαρχιακό ποδόσφαιρο λέγοντας και τα εξής: «Με τον υποβιβασμό του ΠΑΣ φεύγει μια ακόμα ομάδα της περιφέρειας, που έχει καθαρότητα, φιλάθλους και έχει μάθει να αγωνίζεται στα γήπεδα και όχι στα γραφεία. Δεν είναι πρώτη φορά που δεχόμαστε αδικίες. Πριν από δύο χρόνια μας υποβίβασε η παράγκα. Τώρα μας υποβίβασαν άλλοι παράγοντες. Πιστεύω υπεισήλθαν πολιτικοί παράγοντες, έκαναν επεμβάσεις, για να μη δικαιωθούμε στην έφεση που κάναμε. Ήταν ένα προμελετημένο έγκλημα». 

Παρουσιάζοντας τα δικά του επιχειρήματα τόνισε: «Θεωρώ την απόφαση εντελώς άδικη. Εμείς έχουμε εξοφλήσει όλα τα παλιά χρέη στους ποδοσφαιριστές, που τα περισσότερα ήταν προ εικοσαετίας και επειδή υπάρχει το δεδικασμένο, θεωρούσαμε ότι έπρεπε να δικαιωθούμε. Εμείς χρωστάμε τα λιγότερα και είμαστε μια καθαρή ΠΑΕ από κάθε άποψη. Άλλες ΠΑΕ χρωστάνε μέχρι και 20 δις στο Δημόσιο, αλλά δεν τις πειράζει κανείς…». 

Ο πρόεδρος των «Blue Vayeros» Χριστόδουλος Θεοδωρίκας σημείωσε: «Φάγαμε όλοι μας ένα μεγάλο παραμύθι… Μας είπαν αν πληρώσουμε δεν θα υπάρχει πρόβλημα και στο τέλος πέσαμε στο κενό. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι την τελική δικαίωση». Η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα σε ανακοίνωσή της σημείωσε και τα εξής: «Ο ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ ΕΙΤΕ ΤΟ ΘΕΛΟΥΝ ΕΙΤΕ ΟΧΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ. Ο λαός του, η διοίκηση, οι φορείς και κάθε ΗΠΕΙΡΩΤΗΣ που αισθάνεται προδομένος από την παραπάνω απόφαση θα είναι η ΑΣΠΙΔΑ ΜΑΣ. ΓΙΑ ΜΑΣ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ». 


Αυτά είχαν γίνει σαν σήμερα και πριν από 11 χρόνια…. Οι αντιδράσεις και οι κινητοποιήσεις των φιλάθλων συνεχίστηκαν για κάποιες μέρες, αλλά δεν άλλαξαν το αποτέλεσμα. Ο θρυλικός «Άγιαξ της Ηπείρου» έμεινε στην ιστορία σαν η πρώτη ομάδα που υποβιβάστηκε για χρέη. Την επόμενη χρονιά υποβιβάστηκε και στη Γ’ Εθνική και το καλοκαίρι του 2004 με την έλευση του Αλέξη Κούγια, άλλαξε σελίδα. 



Σήμερα, 11 χρόνια μετά, φάνηκε ότι υπάρχει και «Θεία δίκη». Ο ΠΑΣ που ήταν το μεγάλο θύμα του 2003 σήμερα είναι για 4η συνεχόμενη χρονιά στη σούπερ λίγκα και σε αξιοπρεπή επίπεδα, ενώ ο Ιωνικός που ευνοήθηκε τότε σκανδαλωδώς για να αποφύγει τον υποβιβασμό, σήμερα είναι εξαφανισμένος από τον ποδοσφαιρικό χάρτη, καθώς τερμάτισε στην 3η θέση του 5ου ομίλου της ερασιτεχνικής Γ’ Εθνικής.