Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Παντού υπάρχουν Γιαννιώτες ή πρώην άσσοι του ΠΑΣ

Αριστερά ο Γιαννιώτης άσσος Χάρης Κωστάκης που είναι στον Πανιώνιο


Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ






Ψάχνοντας τα ρόστερ των ομάδων που συμμετείχαν φέτος στα πρωταθλήματα σούπερ λίγκα και Β’ Εθνικής, θα δούμε πολλούς Γιαννιώτες παίκτες να αγωνίζονται σε άλλες ομάδες. Και αν επεκτείνουμε την έρευνα σε παίκτες και προπονητές που πέρασαν από τον ΠΑΣ, τότε η λίστα μεγαλώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Με λίγα λόγια στα δύο μεγάλα επαγγελματικά πρωταθλήματα, όποια ομάδα και αν κοιτάξεις, θα βρεις και έναν Γιαννιώτη παίκτη, ή πρώην άσσο του ΠΑΣ. 

Ξεκινώντας από τον πρωταθλητή Ολυμπιακό θα συναντήσουμε απλά τον Αλέκο Ράντο που είναι στο τεχνικό τημ και ο οποίος αγωνίστηκε στη διετία 1999-2001 στον ΠΑΣ. Στον ΠΑΟΚ είναι ο Νίκος Σπυρόπουλος, γέννημα θρέμμα Γιαννιώτης, που βγήκε από τα σπλάχνα του ΠΑΣ και το καλοκαίρι του 2004 με προσφυγή πήγε στον Πανιώνιο, για να ακολουθήσει η γνωστή πορεία σε Παναθηναϊκό, Κιέβο και τώρα στον Δικέφαλο της Θεσσαλονίκης.


Στον κυπελλούχο Παναθηναϊκό τα προηγούμενα χρόνια δέσποζε η παρουσία του Γιούρκα Σεϊταρίδη, ο ποίος αποχώρησε. Δεν υπάρχει κανείς άλλος που να συνδέεται με τον ΠΑΣ και τα Γιάννινα, παρά μόνο ο Βασίλης Κωνσταντίνου που είναι στη διοίκηση της ΠΑΕ, που το 1994 κάθισε για λίγο στον πάγκο του «Άγιαξ της Ηπείρου». Στον Ατρόμητο Περιστερίου είναι ο Φώτης Γεωργίου που φόρεσε δύο χρόνια την κυανόλευκη φανέλα (2011-2013) και ο Γιώργος Παράσχος που πέρασε δύο φορές από τον πάγκο της τοπικής ομάδας.

Στο ρόστερ του Αστέρα Τρίπολης γέννημα θρέμμα από τα Γιάννινα είναι ο Χρήστος Λισγάρας (φωτο αριστερά) που ξεκίνησε το ποδόσφαιρο από τη Θύελλα Κατσικά, με τη Μικτή ομάδα της ΕΠΣΗΠ σήκωσε το κύπελλο Ελλάδος, αλλά στον ΠΑΣ αγρόν ηγόραζαν και τον άφησαν να πάει αρχικά στα τμήματα υποδομής του Ολυμπιακού και στη συνέχεια να συνεχίσει σε άλλες ομάδες. Γιαννιώτης στην καταγωγή (από την Αετόπετρα Κόνιτσας) είναι και ο Σάββας Τσαμπούρης, κάποια στιγμή που ήταν στο Χαϊδάρι έγινε μια κίνηση να έρθει στα Γιάννινα, αλλά δεν ευδοκίμησε. Επίσης ο Γιάννης Ζαραδούκας έπαιξε για 6 μήνες στον ΠΑΣ ως δανεικός από τον Ολυμπιακό πρόπερσι και είχε τη μεγάλη ατυχία να τραυματιστεί σοβαρά στο ματς με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη.

Στον ΟΦΗ ο Χρήστος Μπούρμπος (που έκανε πρόσφατα προσφυγή και φλερτάρει με τον Παναθηναϊκό) κατάγεται από την Ανατολή Ιωαννίνων, ξεκίνησε το ποδόσφαιρο από τον ΠΑΣ, αλλά όταν «βούλιαζε» το καράβι το καλοκαίρι του 2004 και λίγο πριν αναλάβει ο Αλέξης Κούγιας, έφυγε με προσφυγή για την ΑΕΚ. Ακολούθησαν η Κέρκυρα, ο Ηρακλής και τώρα ο ΟΦΗ. Στα Γιάννινα επίσης αγωνίσθηκαν ο Μίρνες Σίσιτς και ο Γιάννης Στάθης. Ο τελευταίος έχει καταγωγή από το χωριό Τέρροβο Ιωαννίνων. Στον Εργοτέλη προπονητής ήταν στην αρχή της σαιζόν ο Γιάννης Πετράκης που στη συνέχεια ανέλαβε την τεχνική ηγεσία των κυανόλευκων.


Στον Λεβαδειακό, ο προπονητής Σάββας Παντελίδης, πριν πάρει το δρόμο για τη Λειβαδιά ήταν προπονητής στα Γιάννινα, όπως επίσης και ο Ηλίας Κώτσιος αγωνίστηκε με επιτυχία 3 χρόνια στον ΠΑΣ (2009-2012).

Στον Πανθρακικό ο προπονητής Απόστολος Μάντζιος έχει καταγωγή από τα Γιάννινα αλλά ποδοσφαιρικά δεν συνδέθηκε ποτέ. Ο νεαρός Κώστας Ζδράβος – Ρίζος (φωτο αριστερά) είναι γέννημα θρέμμα Γιαννιώτης, έπαιξε στις ομάδες νέων και λόγω σπουδών (είναι φοιτητής στη Νομική Θράκης) βρέθηκε στην Κομοτηνή παίρνοντας μεταγραφή για τον Πανθρακικό και είναι ένας πολύ εξελίξιμος ποδοσφαιριστής. Πρώην παίκτης του ΠΑΣ είναι και ο Χρήστος Τζάνης που μετακόμισε στην πρωτεύουσα του νομού Ροδόπης τον Ιανουάριο του 2013. 

Στην Καλλονή πήγε τον Ιανουάριο από τον ΠΑΣ ο Πολ Κεϊτά και αντίθετα από το νησί βρέθηκε στην Παμβώτιδα λίμνη ο Λεάντρο ως δανεικός από τον Ολυμπιακό. Και ο γκολκίπερ Γιάννης Σιδεράκης πέρασε από τα Γιάννινα, αλλά όχι στον ΠΑΣ αλλά στην Α. Ε. Γιάννενα πριν από κάποια χρόνια στη Γ’ Εθνική. Στον Παναιτωλικό πρώην παίκτης του ΠΑΣ είναι ο αρχηγός Γιώργος Κούσας και ο Χρήστος Κουτσοσπύρος που έφυγε τον Ιανουάριο από τα «καναρίνια». Γέννημα θρέμμα Γιαννιώτης είναι ο Βασίλης Γκόλιας που δεν αξιοποιήθηκε από τον ΠΑΣ και κατέληξε αρχικά στον Αστέρα Τρίπολης και τα τελευταία χρόνια ρίζωσε στο Αγρίνιο έχοντας μια πολύ καλή παρουσία στον Παναιτωλικό.

Ξεχωρίζει ο Χάρης Κωστάκης

Στο ρόστερ του Πανιώνιου είναι ο Χάρης Κωστάκης, από τα μεγαλύτερα ταλέντα που ανέδειξε το Γιαννιώτικο ποδόσφαιρο, που τελευταία στάθηκε άτυχος αφού τραυματίστηκε στο φιλικό με τον Ιωνικό. Ο Χάρης Κωστάκης είναι πολύ σπουδαίος ποδοσφαιριστής που ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά στις ακαδημίες του Άγιαξ στην Ολλανδία και όταν πάρει τις ευκαιρίες για να παίξει, όσοι προπονητές τον αδίκησαν, δεν θα έχουν που να κρυφτούν!

Τρεις πρώην παίκτες του ΠΑΣ αγωνίζονται στον Πλατανιά και συγκεκριμένα οι Κώστας Μενδρινός, Κώστας Καζναφέρης (φωτο αριστερά) και Δημήτρης Σιαλμάς. Να προστεθεί στους παλιούς γνώριμους και ο προπονητής Άγγελος Αναστασιάδης (πρόσφατα μεταπήδησε στον ΠΑΟΚ και στον Πλατανιά πήγε ο Χριστόπουλος), που στο διάστημα που κάθισε στον πάγκο του ΠΑΣ έκανε πολλούς Γιαννιώτες ακόμα να πίνουν νερό στ’ όνομά του. Γιατί μ’ αυτόν τεχνικό ηγέτη το 2012 ο ΠΑΣ παρέμεινε στη σούπερ λίγκα, σπάζοντας την κακοδαιμονία που τον βασάνιζε από το 1987 σαν ομάδα ασανσέρ ανάμεσα σε σούπερ λίγκα και Β’ Εθνική.

Στη Βέροια αγωνίσθηκαν ο Γιαννιώτης Στέφανος Σιόντης και ο πρώην αμυντικός του «Άγιαξ» Νίκος Γεωργιάδης. Τις τελευταίες μέρες αποχώρησαν και οι δύο. Στον Απόλλωνα Σμύρνης είναι ο Πέτρος Κανακούδης που τη σαιζόν 09-10 ήταν κυανόλευκος.

Στον Άρη ο Νίκος Τσουμάνης (που έκανε πρόσφατα προσφυγή) είναι γέννημα θρέμμα Γιαννιώτης με καταγωγή από τα Ζαγοροχώρια και ο Γιώργος Φοιρός σαν προπονητής του ΠΑΣ έκανε ρεκόρ καθώς ταυτίστηκε με δύο ανόδους στην Α’ Εθνική, το 2000 και το 2002! Δεν ξέρουμε πόσες τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ο ίδιος προπονητής σε διάστημα 3 ετών να έχει ανεβεί δύο φορές στη σούπερ λόγκα με την ίδια ομάδα.

Τέλος η Σκόντα Ξάνθη είναι η μοναδική ομάδα που δεν έχει κανένα Γιαννιώτη παίκτη ή πρώην άσσο του ΠΑΣ, ή κάποιον άλλο παράγοντα ή προπονητή που να θυμίζει Γιάννινα.

Ψάχνοντας στη Β’ Εθνική

Ας πάμε τώρα στη Β’ Εθνική, ανιχνεύοντας τα ρόστερ των ομάδων για Γιαννιώτες παίκτες ή πρώην του ΠΑΣ. Στην Κέρκυρα είναι ο Αλέξανδρος Κόντος που πέρασε το 2006 για ένα εξάμηνο από τους κυανόλευκους. Στον Αιγινιακό Πιερίας είναι γκολκίπερ ο Θανάσης Τόλιος (φωτο αριστερά) που με τον ΠΑΣ το 2007 έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του κυπέλλου Ελλάδος.

Στον Ηρακλή Θεσσαλονίκης συναντούμε τους Τάσο Κυριάκο (έφυγε τον Ιανουάριο για τον Πανηλειακό), Φώτη Κηπουρό που πέρασαν από τον ΠΑΣ, όπως και τον μέχρι πρότινος προπονητή Γκιγέρμο Όγιος με τον οποίο ο «Άγιαξ» τη σαιζόν 2008-2009 πανηγύρισε την επιστροφή στην Α’ Εθνική μετά από 6 χρόνια περιπέτειας.

Δύο Γιαννιώτες παίκτες είναι και στην Αναγέννηση Καρδίτσας που πέρασαν και από τον ΠΑΣ, ο διεθνής Ξενοφώντας Γήττας και ο γκολκίπερ Απόστολος Σιαράβας. Στον Τύρναβο είναι ο Πάβλι Βανγκέλι που για ένα εξάμηνο στη Γ’ Εθνική το 2006 φόρεσε τη φανέλα με σήμα τον ταύρο.

Στον Απόλλωνα Καλαμαριάς, μέχρι τον Ιανουάριο που έλυσε το συμβόλαιο και μετακόμισε στον Διγενή Λακκωμάτων ήταν ο Γιώργος Γκουγκουλιάς που πέρασε για 6 μήνες από τα Γιάννινα με μεταγραφή από τον Πανσερραϊκό τον Ιανουάριο 2009. Στον Εθνικό Γαζώρου μόνο ο προπονητής Μάκης Κατσαβάκης θυμίζει κάτι από Γιάννινα, καθώς θήτευσε δύο φορές προπονητής στον ΠΑΣ, το 1994 και το 1998. Στη θρυλική Δόξα Δράμας αγωνίζονταν μέχρι τον Δεκέμβριο ο Γιαννιώτης στην καταγωγή Μανώλης Λιαπάκης που φόρεσε και τη φανέλα του ΠΑΣ.

Στο νότιο όμιλο

Συνεχίζοντας την ανά την Ελλάδα ….περιήγησή μας για να βρούμε που είναι πρώην παίκτες του ΠΑΣ οι άλλοι άσσοι με καταγωγή από την πρωτεύουσα της Ηπείρου. Σταματώντας στο Βόλο βλέπουμε ότι γκολκίπερ στον Ολυμπιακό είναι ο Θοδωρής Γκίτκος (φωτο αριστερά) που έπαιξε και στον ΠΑΣ ενώ και ο Ντράγκαν Κοκότοβιτς (που αντικαταστάθηκε στην τεχνική ηγεσία από τον Νίκο Παντελή) διετέλεσε παίκτης και προπονητής του «Άγιαξ». Τεχνικός διευθυντής στον Ολυμπιακό είναι ο Ηλίας Σολάκης που το καλοκαίρι 2006 είχε έρθει στα Γιάννινα με μεταγραφή από την Καστοριά κάνοντας σπουδαία καριέρα.

Στα Χανιά που διεκδίκησαν στα πλέι οφ την άνοδο στην Α’ Εθνική, ο προπονητής Μουράτ Σεροπιάν αγωνίστηκε ένα χρόνο στον ΠΑΣ στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ενώ από τα Γιάννινα πέρασαν για ένα φεγγάρι και οι ποδοσφαιριστές Σωτήρης Τσάτσος και Μάρκος Μαραγκουδάκης.

Στον «φονέα των γιγάντων» Φωστήρα είναι ο Γιαννιώτης στην καταγωγή διεθνής μέσος Σωτήρης Λεοντίου. Παλιός γνώριμος των Ηπειρωτών είναι και ο Χρήστος Πατσατζόγλου που αγωνίζεται στον Ηρακλή Ψαχνών. Στον Παναιγιάλειο είναι τερματοφύλακας ο Γιαννιώτης στην καταγωγή Απόστολος Ανδρούτσος.

Η μορφή του Αλέξη Κούγια


Φεύγοντας από το Αίγιο και πηγαίνοντας στην Πάτρα, δεν χρειάζεται να πούμε πολλά πράγματα για τον πρόεδρο και μεγαλομέτοχο της ιστορικής Παναχαϊκής Αλέξη Κούγια. Θεωρείται ευεργέτης του Γιαννιώτικου ποδοσφαίρου, καθώς το καλοκαίρι του 2004 έσωσε τον ΠΑΣ από την πλήρη διάλυση καθώς μόνο το όνομα του είχε απομείνει και τον έφτιαξε μια σούπερ ομάδα με αθλητικό κέντρο και πρώτη φορά στην ιστορία του με ιδιόκτητο λεωφορείο. Στο ρόστερ της Παναχαϊκής ήταν τη χρονιά που έφυγε και οι πρώην του ΠΑΣ Βαγγέλης Κοντογουλίδης (φωτο αριστερά) και Κώστας Κιάσσος. Αυτοί συνυπήρξαν στην πρωτεύουσα της Ηπείρου με τον Αλέξη Κούγια. 

Αφήνοντας πίσω τα νερά του Πατραϊκού κόλπου και φτάνοντας στο γήπεδο του Ελ Πάσο βλέπουμε ότι στο ρόστερ της Καλλιθέας είναι τρεις πρώην παίκτες των Ιωαννίνων, οι Κώστας Παγώνης, Ηλίας Μιχαλόπουλος και Γεράσιμος Χαϊκάλης. Όπως και στον Αχαρναϊκό οι Μανόλης Σκούφαλης και Πάρις Ανδράλας. 

Τέλος για ένα δίμηνο προπονητής στη Γλυφάδα ήταν ο Λουτσιάνο Ντε Σόουζα που έκανε μια καλή χρονιά σαν παίκτης στον «Άγιαξ της Ηπείρου» τη χρονιά της ανόδου (2008-2009) στη σούπερ λίγκα.

 Κάπου να σταματήσουμε εδώ, σ’ αυτό το δημοσιογραφικό ταξίδι μας ανά την Ελλάδα, γιατί αν πάμε και στη Γ’ Εθνική, δεν θα μας φτάσει ούτε η άλλη εβδομάδα να τελειώσουμε. Το συμπέρασμα είναι, ότι όποια πέτρα κι αν σηκώσεις , θα βρεις και έναν Γιαννιώτη ή έναν πρώην άσσο του ΠΑΣ!